Dyskomfort spowodowany zgagą w przebiegu zaburzeń pracy przewodu pokarmowego

Cel: Brak lub zmniejszenie przykrych odczuć związanych z dolegliwością oraz zmiana nawyków żywieniowych

Dziania pielęgniarskie:

1. Odstawienie z produktów żywieniowych mleka, poinformowanie chorego, że picie mleka, jedzenie mięty może pomóc na krótka metę.

2. Podawanie leków obniżająych kwaśność treści zołądkowej

3. Wprowadzenie diety lekkostrawnej. Wyłączenie pokarmów pogłębiających objaw oraz wyjaśnienie ich negatywnego wpływu na ogólne samopoczucie. Np:

– czekolada- rozluźnia dolny zwieracz na granicy z żołądkiem

– kawa i alkohol- zwiększają wydzielanie kwasu żołądkowego

– cebula- rozluźnia zwieracz przełyku

– tłuste jedzenie- zwiększa ilość kwasu

– napoje gazowane- wzdymają żołądek

– soki cytrusowe i pomidory- zakwaszają sok żołądkowy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: