Ograniczona samodzielność w przyjmowaniu pokarmów i płynów spowodowana zaburzeniami funkcjonowania narządów zmysłów związanymi z procesem starzenia się.

Cel opieki: Zwiększenie samodzielności pacjenta w zakresie spożywania posiłków

Działania pielęgniarskie:

1. Ustalenie z rodzina lub pacjentem upodobań żywieniowych w ramach leczenia dietetycznego
2. Podawanie posiłku w tych samych porach dnia, w przyjemnym otoczeniu, zapewnienie spokojnej atmosfery
3. Zapewnienie wystarczająco dużo czasu na spożycie posiłku
4. Utrzymanie właściwej temperatury posiłku
5. Zadbanie o higienę jamy ustnej przed i po posiłku
6. Rozłożenie posiłków w czasie w zależności od możliwości pacjenta
7. Zapewnienie pomocy adekwatnej do stanu pacjenta
8. Ocena skuteczności podjętych działań

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: