Dyskomfort spowodowany odbijaniem, powodujący nieprzyjemny smak i zapach w jamie ustnej

Cel opieki: Poprawa komfortu pacjenta, likwidacja nieprzyjemnego smaku i zapachu

Postępowanie pielęgniarskie:

1. Podawanie stałych i płynnych posiłków w umiarkowanych ilościach

2. Posiłki pacjent powinien spożywać ze spokojem i powoli

3. Pokarm pacjent powinien dokładnie przeżuć, nie łykać dużych kęsów

4. Eliminacja z diety napojów gazowanych

5. Zalecenie picia ziołowej herbaty np. miętowej

6. Podanie preparatów wspomagających procesy trawienia

7. Pielęgnacja jamy ustnej, dokładne oczyszczanie powierzchni zębów i języka po posiłku

8. Jeśli nie ma przeciwwskazań (cukrzyca, próchnica zębów, ryzyko zachłyśnięcia, ścisła dieta) podanie miętowych cukierków lub gumy do żucia

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: