Dyskomfort i uczucie zabrudzenia w przebiegu ostrej biegunki

1. Zebranie wywiadu z pacjentem dot. ostatnio spożywanego posiłku, nietolerancji składników pokarmowych

2. Sprawdzenie z pacjentem dat ważności przetrzymywanych w szafce produktów spożywczych

3. Zmniejszenie podawanego i spożywanego błonnika w diecie chorego

4.Podaż gorzkiej czekolady, kaszy ryżu zagęszczających stolec

5. Zwiększenie podaży białka

6. Częsta kontrola defekacji (rodzaj, charakter)

7. Udokumentowanie na karcie gorączkowej ilości oddanych stolcy

8. Zabezpieczenie pacjenta leżącego bądź mającego problemy z poruszaniem pampersem oraz podkładem

9. Podanie basenu na żądanie, wymiana pampersa i podkładu, zmiana bielizny osobistej i pościelowej wg potrzeb

10. Zapewnienie wygodnej przewiewnej bielizny, zaczerwienione miejsca należy smarować Sudocremem

11. Toaleta całego ciała w łóżku, bądź w łazience w przypadku zabrudzenia

12. Dbałość o czystość rąk chorego, używanie środków dezynfekujących, kontrola mycia rąk

13. Polecenie używania mokrych chusteczek w celu zmniejszenia tarcia i występowania podrażnień

14. Polecenie pica większej ilości płynów, najlepiej wody niegazowanej z dodatkiem cytryny

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: