Deficyt wiedzy pacjenta dotyczący zastosowania leczenia dietetycznego w przebiegu przewlekłej niewydolności nerek

Cel opieki: Likwidacja deficytów

Działania pielęgniarskie:

1. Dostarczenie choremu ulotek, informacji dotyczących diety z ograniczeniem białka

2. Wyjaśnienie pacjentowi konieczności zastosowania produktów bogatych w potas (soki owocowe, pomidory)

3. Przekazanie choremu wiedzy dot, konieczności rezygnacji z używek, ograniczenia tłuszczy typu trans (smażenie na głębokim oleju),

4. Konieczność uzupełniania diety witaminami, szczególnie rozpuszczalnymi w wodzie

5. Konieczność kontroli płynów i elektrolitów

6. Ograniczenie w diecie podaży soli do 1,3 g na dobę, zastosowanie diety ubogiej w sód

7. Podaż produktów węglowodanowych- pieczywo, miód, mąka

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: