Deficyt wiedzy pacjenta dotyczący leczenia dietetycznego w przebiegu choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy

Cel opieki: Likwidacja deficytów

Działania pielęgniarskie:

1. Przekazanie pacjentowi wiedzy dotyczącej prawidłowego odżywiania w jednostce chorobowej:

– spożywanie posiłków regularnie o jednakowych porach

– powolne spożywanie posiłku, unikanie jedzenia w pośpiechu

– właściwe dobranie jakości płynów spożywanych przy posiłku

– ograniczenie spożycia serów topionych, pleśniowych, sera zółtego

– likwidacja z diety słodyczy, wysokosłodzonych dżemów, napoi gazowanych

– unikanie stosowania musztardy i ketchupu

2. Zastosowanie prawidłowej diety opartej na produktach wskazanych:

– chude mięso, chude ryby

– biszkopty, dżemy niskosłodzone, wafle

– banany, jagody, maliny, marchew, pietruszka, seler, ziemniaki, szpinak, pomidory, szparagi

– kasze, galaretki, białe pieczyw0

– niskotłuszczowe mleko i jego przetwory

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: